12.07.2021.

LEDA - ponosni partner ovogodišnjeg putopisa „Kronike globalnog zatopljenja (KGZ)“

LEDA - ponosni partner ovogodišnjeg putopisa „Kronike globalnog zatopljenja (KGZ)“
Uz vlastite planove i ciljeve doprinosa djelovanju smanjenja svjetlosnog onečišćenja i uštede električne energije LEDA podržava i ostale akcije koje za cilj imaju osvijestiti i unaprijediti opći stav prema globalnom zatopljenju, klimatskim promjenama i energetskoj učinkovitosti.
 
Zato smo ponosni što ove godine možemo podržati ekspediciju Hrvatskog putopisca Olega Maštruka na otoke kojima prijeti podizanje razine mora.

„Ove godine, za KGZ Epizode II, cilj su neki otoci kojima prijeti podizanje razine mora do kojeg dolazi zbog otapanja leda na Grenlandu i Islandu. Za kvalitetan doživljaj leda na sjevernoj hemisferi nekoliko je lokacija – Grenland, Svalbard te vjerojatno krajnji sjever Kanade ili Rusije. Otoka kojima prijeti dizanje razine mora ima, pak, daleko više poput Bahama, Maldiva, Kiribata, njih nekoliko u Francuskoj Polineziji, Sejšela, a upravo ovaj popis lokacija garantira da će još ovaj putopis bit fotografski lijep i zanimljiv.“ – rekao je gdin. Maštruko.
 
Predviđeno trajanje ekspedicije je od kraja srpnja pa do kraja kolovoza, a kako će se obilasci otoka i javljanja odvijati u real timu čeka nas zanimljivo i avanturističko ljeto, a sve možete pratiti i na našoj web stranici i LinkedIn-u.
  
LEDA – partner projekta KGZ
 
LEDA u svom Zagrebačkom proizvodnom pogonu, proizvodi visokokvalitetnu cestovnu, industrijsku i sportsku LED rasvjetu te pripadajuća softverska rješenja za upravljanje rasvjetom,
 
Sustavno upravljanje zaštitom okoliša sastavni je dio LEDA-ine poslovne politike te se posebna pažnja posvećuje brizi za okoliš uz primjenu načela predostrožnosti i racionalnog gospodarenja resursima, čime se stvaraju temelji za ostvarenje načela održivog razvoja.
 
LED rasvjeta potpuno je sukladna s RoHS  Direktivom i Direktiva EU o energetskoj učinkovitosti, ne zahtijeva dodatne troškove za zbrinjavanje opasnog otpada, sukladna je sa zakonima i zahtjevima za sprječavanje svjetlosnog onečišćenja, te kompatibilna s Direktivom EU-Eco Design i ostvaruje maksimalnu energetsku učinkovitost te smanjuje potrošnju energije i troškova, ne samo kroz troškove energije, nego i kroz do 90% smanjenja troškova održavanja.
Na taj način smanjuje se značajno količina emisije štetnih stakleničkih plinova pa samim time zadovoljava kriterije EU fondova za sufinanciraju rekonstrukcije javne rasvjete primjenom novih učinkovitih metoda.
  • ušteda energije do 75% bez kompromisa u kvaliteti ili funkciji.
  • prosječni vijek trajanja 10-15 (gotovo 50 puta duže od klasičnih žarulja sa žarnom niti)
  • izuzetna trajnost, otpornost na mehanička oštećenja i vibracije
  • ne sadrži opasne tvari (živa, olovo, štetni plinovi) te nema UV ili IR zračenja
  • fokusiranost svjetlosnog snopa (svjetlost se ne rasipa u atmosferu čime ne dovodi do svjetlosnog onečišćenja)
  • smanjeni troškovi održavanja do 90%
  • mala emisija topline – 80% manje od HID žarulja (halogenih žarulja)
  • mogućnost odabira temperature boje (mogućnost ostvarenja prirodnog svjetla u unutrašnjem prostoru)