19.10.2021.

LED rasvjeta čini radno mjesto sigurnijim

LED rasvjeta čini radno mjesto sigurnijim LED rasvjeta poznata je po tome što donosi značajne uštede njenim korisnicima. Duže traje, rjeđe se kvari, nije ju potrebno često mijenjati te je iznimno izdržljiva. No, postoji i manje znana dobrobit korištenja LED rasvjete, posebno u industriji: može značajno povećati razinu sigurnosti u poslovnom okruženju. Svake godine, više se tisuća radnika ozlijedi na radu, što je veliki problem za same radnike, ali i za poslodavce koji moraju drukčije organizirati poslovanje. Unatoč činjenici da kvalitetna rasvjeta može smanjii broj ozlijeda za 60%, mnoga postrojenja i dalje koriste tradicionalnu, lošu rasvjetu. U nastavku pročitajte kako točno LED rasvjeta može povećati sigurnost radne okoline.
 

1.Budnost

 
Jedan od glavnih uzroka ozljeda na radu svakako je razina budnosti radnika: neoprezan i umoran radnik je magnet za ozljede. Istraživanja su pokazala da temperatura svjetlosti ima velikog utjecaja na ljude: topla svjetlost potiče opuštenost, a hladna budnost. LED rasvjeta je dostupna u širokom rasponu temperatura, pa tako i u najhladnijim bojama. Zbog toga je hladno LED svjetlo savršen odabir za sve poslovne prostore.
 

2.Bolji indeks uzvrata boje

 
Tipična HPS (High pressure sodium) žarulja proizvodi svjetlost s indeksom uzvrata boje (CRI) manjim od 30. Zbog toga takve žarulje sjaje neprirodnim narančastim sjajem koji distorzira boje. To otežava radnicima raspoznavanje boja na bitnim oznakama, kablovima i natpisima. S druge strane, LED rasvjeta ima CRI od preko 70, te puno prirodniju boju koja najviše liči na dnevnu svjetlost. Stoga je savršena rasvjeta za poboljšanje percepcije boja kod radnika.
 

3.Trenutno paljenje

 
U slučaju nestanka struje, HPS rasvjeti može trebati i do 20 minuta kako bi se vratila na puni intenzitet svjetlosti. U tom periodu, vidljivost je drastično smanjena te je mogućnost rada bitno limitirana. LED rasvjeta se, s druge strane, odmah upali čim se struja vrati, što garantira punu vidljivost istog trenutka kada se generator uključi.
 

4.Otpornost bez topline

 
LED rasvjeta pretvara preko 90% zaprimljene električne energije u svjetlost. Stoga nema gubitka topline, i sama rasvjetna tijela nisu vruća. Time se osigurava zdravije okruženje, koje ljeti nije potrebno dodatno hladiti. Također, ako gola koža dođe u dodir s LED žaruljom, ne postoji rizik od opeklina. Nadalje, LED žarulje su izdržljive te se teško mogu razbiti, a uz to dostupne su i u neslomljivoj varijanti.
 

5.Bez žive

 
Tradicionalna rasvjeta sadrži u sebi male količine žive. Takve žarulje same po sebi nisu opasne, no ako se razbiju mogu izložiti radnike toksičnim isparavanjima, koja mogu imati doživotne posljedice. Ne treba ni zanemariti toksičnost žive za okoliš: tradicionalnu rasvjetu potrebno je pravilno zbrinuti kako ne bi uzrokovala štete u prirodi. LED rasvjeta ne sadrži živu, stoga je bolja i sigurnija za ljude i za okoliš.
 

6.Sreća i produktivnost

 
Posebno u zimskim mjesecima, svjetlost u poslovnim prostorima postaje iznimno važna. Radnicima je većinu vremena danje svjetlo nedostupno, što dokazano može uzrokovati manjak energije, razdražljivost i depresiju. Nadalje, sve navedeno smanjuje produktivnost radnika, zbog osjećaja umora i naprezanja očiju uzrokovanom nekvalitetnom rasvjetom. LED rasvjeta je ona koja najviše podsjeća na dnevnu svjetlost, te pomaže izbjeći navedene probleme. Radnici su zadovoljniji i sretniji, te je produktivnost povećana.
 

Zaključak


 
LED rasvjeta može značajno povećati sveukupnu razinu sigurnosti u poslovnim prostorima. Uz to, može smanjiti broj nezgoda povezanih s održavanjem i popravkom rasvjetnih tijela. Zahvaljujući njenoj kvaliteti, dugotrajnosti i izdržljivosti, LED rasvjeta je bitan faktor koji treba uzeti u obzir kada pričamo o sigurnosti i zdravlju radnika.
 
https://www.ledsmagazine.com/blogs/article/16701670/five-ways-industrial-led-lighting-reduces-workplace-accidents
http://www.lanetechsales.com/led-lighting/how-leds-can-improve-safety-in-the-workplace/
https://www.ledmyplace.com/blogs/stories/led-lights-make-workplace-safer