22.07.2021.

LED - Mitovi i činjenice

LED - Mitovi i činjenice

Svaka nova tehnologija koja se pojavi na tržištu, sa sobom donosi mnoge mitove. To vrijedi i za LED rasvjetu. Bilo da se radi samo o krivim predodžbama ili o lažnim izjavama, LED industrija mora se boriti protiv mitova. U ovom članku ćemo proći kroz najčešće LED mitove i objasniti što je istina.


1.LED rasvjetna tijela su skupa

Iako je početna cijena LED žarulje viša od tradicionalne žarulje, taj se trošak s vremenom izbalansira. Naime, LED žarulje troše 85% manje energije od tradicionalnih, a traju mnogo dulje - do 50.000 sati, što je do 25 puta dulje od tradicionalne električne žarulje. Zbog svega navedenog, životni vijek LED žarulje može preći 11 godina, što znači da ih ne treba mijenjati često. Uz to, zahvaljujući globalnoj proizvodnji i visokoj konkurentnosti tržišta, cijene LED žarulja su u stalnom padu.


2.Svjetlina LED žarulja se procjenjuje prema vatima

Budući da svaka žarulja na sebi ima označenu vatažu, općenito se smatra da veća vataža znači veću svjetlinu. To svakako vrijedi za tradicionalne žarulje: električna žarulja od 100W jače će svijetliti od iste žarulje od 20W, no to neće nužno vrijediti za LED žarulju od 20W. Električne žarulje koriste iste žarne niti koje se griju na istoj temperaturi, te se stoga svjetlina može povećati jedino povećanjem vataže. S druge strane, kod LED žarulja bitna je učinkovitost izlazne svjetlosti, a električne žarulje imaju vrlo nisku učinkovitost budući da se 90% energije pretvara u toplinu. Zato se kod LED žarulja treba voditi lumenima kako bi se procijenila svjetlina istih.


3.LED rasvjetna tijela ne rade u hladnim okruženjima

Suprotno ovom mišljenju, LED rasvjetna tijela izvrsno funkcioniraju u hladnim ambijentima. Zapravo, pri hladnim temperaturama LED postaju efikasnije i traju dulje. Ono što negativno utječe na LED zapravo su visoke temperature i ekstremne vrućine, koje mogu skratiti životni vijek njihovih električnih i elektroničkih dijelova. To je, uostalom, jedan od razloga zašto tradicionalne električne žarulje ne traju dugo.


4.LED rasvjetna tijela su štetna za zdravlje

LED rasvjetna tijela su dokazano sigurna i najbolja svjetlosna rješenja za zdravlje očiju. Unatoč teoriji da LED rasvjetna tijela otpuštaju više plavog svjetla, istraživanja su dokazala da nema razlike u fotobiološkoj sigurnosti između LED i tradicionalnih električnih žarulja. Nadalje, LED ne sadrže opasne sastojke, kao primjerice živu ili olovo. Zbog toga su sigurne za ljude, ali i za okoliš, te se mogu potpuno reciklirati. Konačno, LED rasvjetna tijela ne ispuštaju štetne UV zrake.


5.Svjetlost LED žarulja loše je kvalitete

LED žarulje proizvode svjetlo koje se jako razlikuje od tradicionalnih, električnih žarulja. Iako se u početku mogu činiti slabijima, zapravo sjaje istim intenzitetom kao i svaka druga žarulja. Uz to, za razliku od tradicionalnih žarulja, LED mogu oponašati prirodnu dnevnu svjetlost. Naime, Colour Rendering Index (CRI) mjeri koliko dobro žarulja pokazuje boju u odnosu na dnevnu svjetlost. CRI za bijele LED žarulje je između 75 i 85, dok je CRI dnevne svjetlosti 100. CRI vrijednost LED žarulja i dalje raste, što ih čini idealnima za mnogobrojne primjene.
 

 
Iako postoje mnogi mitovi i neistine oko LED rasvjetnih tijela, činjenica je da je LED budućnost rasvjete. LED rasvjeta ne šteti zdravlju niti okolišu, a istovremeno štedi energiju i dugo traje. LEDA Led proizvodi kvalitetna LED rasvjetna tijela ‘made in’ Hrvatska za široke primjene - od cestovne preko sportske do industrijske rasvjete. Trebate li pomoć s odabirom najbolje rasvjete za Vaš slučaj, kontaktirajte nas s povjerenjem.