26.04.2021.

6 prednosti LED rasvjete

Općepoznata je činjenica da je LED rasvjeta u svemu bolja opcija od standardne, tradicionalne rasvjete. Ipak, većina tvrtki i dalje koristi fluorescentne cijevi i električne žarulje u svojim uredima i skladištima. Unatoč tome što nedovoljno ili nekvalitetno osvetljenje može uzrokovati nezgode i probleme na radu, često se smatra da je LED rasvjeta nepotreban dodatni trošak. U nastavku ćemo objasniti zašto je takvo mišljenje netočno i koje su sve prednosti prelaska na LED rasvjetu u industriji.
 

1.Povratak ulaganja


Iako u početku malo skuplja, ugradnja LED rasvjete je dugoročno isplativija od tradicionalne. Trošak nabave LED rasvjete je veći, ali je LED oprema energetski učinkovitija od tradicionalne. Naime, LED rasvjeta koristi između 50% i 90% manje energije kako bi proizvela istu količinu svjetla kao tradicionalne žarulje. Zbog toga se smanjuje potrošnja električne energije, i posljedično su računi za struju niži. Budući da troškovi energije u svijetu već dugo godina ne pokazuju znakove smanjenja, ušteda u ovom pogledu se ne smije zanemariti.
 

2.Izdržljivost i toplina


LED rasvjetu je puno teže razbiti od tradicionalne, a rizik od štete je minimalan u slučaju nezgode. Isto tako, LED oprema lakše može izdržati vibracije, koroziju, vlagu i niske temperature. Štoviše, niske temperature mogu produžiti životni vijek vaše LED opreme. Uz to, LED rasvjeta proizvodi vrlo malo topline - čak 95% energije se pretvara u svjetlost, a samo 5% je toplina. Time se smanjuje potreba za hlađenjem osvijetljenih prostorija u ljetnim mjesecima, što posljedično smanjuje troškove električne energije.
 

3.Bolja svjetlost


LED rasvjeta proizvodi hladno bijelo svjetlo koje najviše podsjeća na dnevnu, sunčevu svjetlost. Time je savršen izbor za svaki prostor u kojem rade i borave ljudi: manje se naprežu oči, pa se radnici zbog toga osjećaju bolje i zadovoljnije. Također, ako se odlučite za LED rasvjetu, trebat ćete manji broj rasvjetnih tijela u odnosu na tradicionalnu rasvjetu. Naime, LED fokusira svjetlost u jednom određenom smjeru, koji je stoga kvalitetno osvijetljen. Zbog toga ne troši nepotrebno energiju, kao tradicionalne žarulje koje raspršuju svjetlost u svim smjerovima.
 

4.Održavanje


Mnogi voditelji postrojenja čekaju da nekoliko žarulja otkaže prije nego ih promijene, kako bi uštedjeli na održavanju. No time dovode u pitanje sigurnost osoba koje rade u tim, nedovoljno osvjetljenim, prostorijama. Budući da životni vijek LED žarulje može prijeći 100.000 sati, ne morate se brinuti oko održavanja. LED rasvjetu ćete mijenjati puno rjeđe nego tradicionalnu i time ćete uštedjeti na troškovima održavanja.
 

5.Očuvanje okoliša


Za razliku od fluorescentnih cijevi, LED rasvjeta ne sadrži živu. Time je puno sigurnija za ljude, a i bolja za okoliš. Budući da traje dulje od tradicionalne, LED rasvjeta stvara manje otpada: rjeđe se kvari, stoga se rjeđe kupuje nova. LED rasvjetu koja završi kao otpad, na kraju svog životnog vijeka, mogućeje u potpunosti reciklirati.
 

6.UV zračenje


Većina tradicionalnih žarulja zrači UV zrake te moraju stoga sadržavati posebne filtere koji blokiraju navedene zrake, kako bi poštovale sigurnosne standarde u industriji. S druge strane, LED rasvjeta ne emitira UV zrake, pa je stoga puno sigurnija od tradicionalne. Zato se, primjerice, u muzejima u kojima se čuvaju umjetnine koje su jako osjetljive na UV zračenje isključivo koristi LED rasvjeta.
 

 
Prednosti LED rasvjete su mnogobrojni - od očuvanja okoliša, preko višestrukih ušteda za vašu tvrtku, do povećane sigurnosti za radnike. Posebno, uštede na električnoj energiji i održavanju su odličan argument za unaprjeđenje rasvjete. No, ne smije se zanemariti i povećanje produktivnosti, smanjenje broja nezgoda, veća kvaliteta proizvedene robe: bolje osvjetljenje vam može donijeti raznovrsne koristi. Zaboravite na tradicionalnu rasvjetu, LED rasvjeta je budućnost nadohvat ruke. Kontaktirajte nas već danas.