11.10.2021.

3 razloga zašto koristiti industrijsku LED rasvjetu

3 razloga zašto koristiti industrijsku LED rasvjetu

 

LED rasvjeta sve je popularnija u svijetu, i to s razlogom. Obećaje velike uštede, bolju kvalitetu svjetla, dugotrajnost i ekološku prihvatljivost. Sve navedeno sigurno je zanimljivo individualnim korisnicima, ali i tvrtke bi trebale obratiti pažnju na LED. Naime, zbog već navedenih razloga, LED rasvjeta posebno je dobra investicija za parkirališta, garaže, skladišta i gradsku rasvjetu. Kada se priča o osvjetljenju, nije dovoljno imati rasvjetu koja “radi”. Nekvalitetna rasvjeta može donijeti velike i nepotrebne troškove, a loša svjetlost može stvoriti razne probleme osobama koje se nalaze u loše osvjetljenim prostorijama. U nastavku ćemo prikazati tri glavna razloga zašto je dobro koristiti industrijsku LED rasvjetu.

 

1. Ušteda

 
Kako smo već spomenuli, prelaskom s tradicionalne na LED rasvjetu ćete uštedjeti na računu za struju. Postoji više faktora koji utječu na uštedu. Prvo, LED žarulje pretvaraju 90% dobivene energije u svjetlost, dok tradicionalne žarulje veliku većinu energije pretvaraju u toplinu. Nadalje, LED svjetlost je usmjerena točno gdje vam treba; tradicionalno osvjetljenje treba usmjeriti dodatnim kućištima, budući da se svjetlost raspršuje u svim smjerovima. Također, LED žarulje su stvorene da traju - neke mogu trajati i do 40 puta duže od tradicionalnih žarulja! Zbog toga ih je potrebno rjeđe mijenjati, što znači da nećete više morati kupovati nova rasvjetna tijela na mjesečnoj bazi.
 

2. Kvaliteta svjetlosti

 
LED rasvjeta je bolja od tradicionalne kada pričamo kvaliteti, ili konkretnije o trima vrijednostima: indeksu uzvrata boje (CRI), temperaturi uzajamno vezanih boja (CCT) i mjere foot-candle. CRI mjeri koliko izvor svjetlosti može dobro prikazati boju osvijetljenih objekata, u usporedbi s idealnim izvorom svjetlosti (dnevno svjetlo). CCT mjeri bjelinu izvora svjetlosti i pritom možemo imati svjetlost s plavim ili crvenkastim odsjajem. Foot-candle je mjera učinkovitosti rasvjetnog tijela, jer uspoređuje količinu svjetlosti koja dolazi iz rasvjetnog tijela s onom koja dopire do osvijetljene površine. U svim navedenim slučajevima, LED rasvjeta ima odlične rezultate.
 

3. Bolja za ljude i okoliš

 
LED rasvjeta je osmišljena kako bi spriječila stvaranje blještanja, zbog čega se može koristiti u svim industrijskim prostorima. Nadalje, LED rasvjeta je sigurna za oči i ne ispušta štetne UV zrake. Također, LED rasvjeta pomaže u smanjenju glavobolje, posebno u slučaju migrena, i omogućava usklađivanje cirkadijanog ritma. Smanjuje stres i anksioznost koji su posljedica nedostatka prirodne svjetlosti, i povećava produktivnost i uspješnost učenja. Konačno, za razliku od tradicionalnih, LED žarulje ne sadrže živu. Stoga su sigurnije za ljude, ali i za okoliš, te se ne smatraju opasnim otpadom.
 

Zaključak

 

 
Uz sve što LED rasvjeta nudi, višestruko se isplati korištenje iste u industriji. Ako ste spremni prijeći s tradicionalne na LED rasvjetu, kontaktirajte nas s povjerenjem.