13.09.2021.

10 stvari koje niste znali o LED rasvjeti

10 stvari koje niste znali o LED rasvjeti
 
Čak i ako niste stručnjaci u polju LED tehnologije, neke stvari o LED rasvjeti sigurno znate. LED rasvjeta je poznata kao bolja, modernija alternativa tradicionalnoj rasvjeti.
 
Većina osoba zna da su LED žarulje bolje za okoliš te da imaju dulji životni vijek od električnih i fluorescentnih žarulja. No, postoji mnogo drugih karakteristika koje razlikuju LED od tradicionalne rasvjete.
 
U nastavku ćemo vam predstaviti 10 zanimljivih činjenica koje (možda) niste znali o LED rasvjeti.
 
  1. LED rasvjeta je rasvjeta koja koristi poluvodič kako bi pretvorila električnu energiju u svjetlost. Današnje LED žarulje mogu biti i do sedam puta energetski učinkovitije od tradicionalnih, i time donositi uštedu od preko 80% na potrošnji električne energije.
 
  1. Životni vijek kvalitetnih LED žarulja može prijeći 25.000 sati. To znači da takva žarulja može funkcionirati preko tri godine ako ju se koristi neprestano, 24 sata dnevno i 7 dana u tjednu. Također, životni vijek takvih LED žarulja je više od 25 puta duži od životnog vijeka tradicionalnih žarulja!
 
  1. Fluorescentne žarulje, poznate i kao “štedne”, se predstavljaju kao alternativa LED žaruljama. No, fluorescentne su žarulje jako osjetljive na temperaturu te se u hladnim okruženjima sporo pale, tj. trebaju vremena kako bi dosegle maksimalan sjaj. S druge strane, LED žarulje odlično funkcioniraju u svim temperaturnim uvjetima, a maksimalan sjaj dosežu odmah u trenutku paljenja.
 
  1. Uz LED žarulje uobičajeno se veže plava boja. Naime, LED rasvjeta je dostupna u bijeloj boji s plavim podtonovima, koja dokazano povećava produktivnost radnika. No, LED možete nabaviti u mnogim raznim bojama. Većina LED žarulja koje danas možete pronaći u trgovini imaju temperaturu od 2700K te se još i nazivaju “toplo bijele”. Takve su LED žarulje odlična zamjena za tipične fluorescentne žarulje.
 
  1. LED rasvjeta se koristi u raznim industrijama, a posebno je zanimljiv utjecaj koji ima na životinje. Naime, dokazano je da LED rasvjeta pomaže u ubrzanju razmnožavanja životinja. Plavo i zeleno svjetlo omogućava brži rast mladih jedinki, a crveno potiče životinje da više jedu. Zbog toga LED rasvjeta ima široku primjenu u industriji hrane - od uzgoja peradi i svinja, pa sve do akvakulture.
 
  1. Boja rasvjete može privući ili odbijati insekte. Ako vaše dvorište svaku noći napadaju rojevi insekata, prebacite se na toplo bijelu LED žarulju. Naime, insekte obično privlače plavi tonovi i UV zračenje. Toplo bijela LED žarulja ne sadrži plave tonove, a LED žarulje u usporedbi s tradicionalnom rasvjetom općenito ispuštaju minimalnu količinu UV zračenja.
 
  1. Tradicionalne žarulje u sebi sadrže male količine žive, čije su pare iznimno otrovne i opasne za ljude i okoliš. LED žarulje, s druge strane, uopće ne sadrže živu. Iako je malo vjerojatno da ćete se otrovati od žive koja se nalazi u tradicionalnim žaruljama, okoliš je druga priča. Ako tradicionalna žarulja nije pravilno zbrinuta ili je bačena u okoliš, živa se može nakupiti u podzemnim vodama te tako ih otrovati. Stoga je LED najbolji izbor, za zdravlje i za okoliš.
 
  1. Dok tradicionalne žarulje pretvaraju i do 90% električne energije u toplinu, LED isti postotak pretvaraju u svjetlost, a samo manji postotak u toplinu. Zbog toga zapaljive tekućine i ljudsko tijelo smiju doći u kontakt s upaljenom LED žaruljom, bez straha od opekline. To je također razlog zašto se LED koristi u ukrasnim i božićnim lampicama.
 
  1. LED je iznimno efikasna rasvjetna tehnologija - kako smo spomenuli, preko 90% električne energije pretvaraju u svjetlost, te imaju jako dug vijek trajanja. Zbog toga LED rasvjeta donosi značajnu uštedu. Procjenjuje se da bi do 2027. godine široka upotreba LED rasvjete u SAD-u mogla uštedjeti 348 TWh struje, što je ekvivalentno 30 milijardi dolara (prema današnjim cijenama struje u SAD-u).
 
  1. LED rasvjeta je pogodna za ugradnju pametnog programiranja u samu žarulju. Zahvaljujući pametnoj LED tehnologiji, pametnim žaruljama možete upravljati i sa svog pametnog telefona ili kompjutera. Možete odrediti vrijeme paljenja i gašenja svjetala, promijeniti im boju ili prigušiti svjetlost. Uz razne aplikacije, možete sinkronizirati svjetla u vašoj spavaćoj sobi i vaš prirodni cirkadijalni ritam.
 

 
Zanima vas LED tehnologija? Trebate LED rasvjetu vrhunske kvalitete? Kontaktirajte nas s povjerenjem!